23-01-06

de witte

Dames en heren, mocht u het zich afvragen: u kijkt hier naar de poep van "de witte van zichem". De Witte zit (buiten beeld) op de schouders van zijn bedenker, Ernest Claes. Plaats van dit alles: achter de kerk van Zichem.

En als u uw omgeving een keer de loef wil afsteken: in de soap "Thuis" zat een mooi staaltje van intertekstualiteit (Intertekstualiteit is het verschijnsel dat literaire teksten, of films verwijzingen bevatten naar andere teksten of films. Dat kunnen citaten zijn, maar ook motieven of gelijkaardige situaties). In de eerste scene van Thuis komt Jenny de kamer van haar dochter Bianca binnen, en zegt "Opstaan Bianca, het is acht uur." Dat is bijna een letterlijke overname van de beginscene van de verfilming van de Witte (niet die van Robbe de Herdt denk ik, maar een vroegere versie) waar de moeder van de Witte de slaapkamer van haar zoon binnenkomt, en in het dialect roept: "Oepstoan Witte, tis acht uure." En em dan een pak kletsen geeft om em uit bed te krijgen. Dàt waren nog es tijden :-)

de witte

14:47 Gepost door xx | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

idd ;-) de jeugd van tegenwoordig krijgt veel te weinig billenkoek
:D

Gepost door: lord cms | 23-01-06

lol Hier gewagen van intertextualiteit, lijkt me een tikje overdreven, maar misschien onderschat ik de scenaristen van Thuis en hun geloof in de waakzaamheid van hun kijkers. Misschien was het anders als Jenny wat later in de aflevering zou vragen: "Bianca, is er al zout op de patatten?" ;)

Gepost door: grmpf | 24-01-06

De commentaren zijn gesloten.