24-01-06

bijgewerkt?

Iets waar ik al een tijd mee worstel: hoeveel mag je je foto bijwerken? In principe oneindig natuurlijk, maar wanneer ik deze commentaar lees, dan sla ik toch achterover. "Veeg al die storende elementen maar weg".

Mijn (bescheiden) mening: ofwel hou je foto toch ongeveer in de originele staat (dan kan je wel wat spelen met de intensiteit van de kleuren en contrast enzo), ofwel ga je echt een soort constructie maken, zoals de Duitse fotografe Loretta Lux die surrealistische kinderportretten maakt (zie ook De Morgen van zaterdag.)

Ik vind het echt geweldig wat ze doet. Een beeld zo manipuleren dat het blijft intrigeren. Maar het blijft een constructie die van tevoren is uitgedacht, en daarin onderscheidt het zich voor mij van de "gewone" fotografie. Ze gaat een stap verder. En staat daarom (wat mij betreft) mijlenver boven de "veeg het maar weg"-adepten.

10:06 Gepost door xx | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

bewerken doe je naar je egien goesting en naarmate je je foto's meer manipuleert en bewerkt gaje van fototgrafie naar digitale manipulatie en digitale kunst (wat de termen zijn weet ik niet en doet er ook niet toe ;-) )
een foto voro mij hoeft niet veel aanpassing, wat levendiger maken, hier en daar ee nklein storend element wegdoen, wat levendiger maken, sprekender, maar niet beginnen knutselen tot er van het oosproneklijke beeld niets meer overbljift
fotografie is nog steeds vastleggen van de dingen zoals ze zjin ;-) je mag ze alleen wat mooier laten ljiken ;-)

wat niet wil zeggen dat ik al die creaties met allerlei software niet goed vind of niet mooi vindt :-)

Gepost door: lord cms | 24-01-06

je hebt gelijk als je zegt dat je dan overgaat naar een soort digitale kunst, en dat is helemaal geen probleem voor mij. Maar het moet duidelijk zijn. Waar ik me wel aan stoor, is het manipuleren en schoonvegen van een foto, om dan te pretenderen dat ie zo genomen is. Ik heb daar misschien idd rare ideeen over. Zo vind ik het geen probleem om alle kleuren wat feller te maken, maar alleen de lucht blauwer maken kan dan weer niet voor mij. Nou ja, idere zijn gedacht :-)

Gepost door: tramp | 24-01-06

De commentaren zijn gesloten.