04-02-06

cartoons

Nu de ergste storm geluwd is: mijn mening. Over de cartoons. Dé cartoons.

De hele islamwereld valt over wat Deense cartoons, en de hele westerse wereld valt over de islamwereld. Nu, ik ben het volledig eens met de mensen die het bizar vinden dat een cartoon leidt tot het verbranden van vlaggen, of een boycot van Deense producten. Het vertrappelen van vlaggen daarentegen blijft grappig, vooral als ze met kleine pasjes de grens tussen vertrappelen en hun voeten afvegen exploreren.

Maar over de grond van de zaak heeft de publieke opinie ongelijk. Persvrijheid is belangrijk, dat wel. Ik ben de eerste om de persvrijheid te verdedigen, censuur van buitenaf kan nooit de bedoeling zijn. Maar net als aan vrije meningsuiting is er een grens aan persvrijheid.

In dit geval had er dan ook wel wat meer aan zelfcensuur gedaan mogen worden. Vooral omdat ik de meeste cartoons helemaal niet grappig vond. Wat is er grappig aan om de profeet als een terrorist voor te stellen? Dat komt voor mij heel dicht bij het stigmatiseren van een bepaalde bevolkingsgroep, zoiets als waar het Vlaams Blok voor veroordeeld is.

En ja, ik weet dat veel mensen het met mij oneens zullen zijn, omdat cartoons niet hetzelfde zijn als de racistische xenofobe praat van het Vlaams Belang. En in de meeste gevallen hebben ze gelijk. Maar ik vind niet dat je, zelfs onder het mom van het "het is maar een cartoon", zoiets mag publiceren. Hier is voor mij een grens overschreden. Zowel bij journalistieke als cartoonpublicaties moet je als journalist of cartoonist de gevolgen juist kunnen inschatten. En dat is hier duidelijk niet gebeurd. Laat ons vooral hopen dat het onwetendheid was, en geen slechte wil.

Maar omdat ik steeds probeer het beste in de mensen te zien ga ik maar van het laatste uit. Nu maar hopen dat de rest van de wereld ook een beetje kalmeert.

14:44 Gepost door xx | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

helaas niet akkoord al was de cartoon in kwesite een lelijke cartoon en niet zo'n grapig stripfiguurachtig ding, waar de humor er beter uit zou komen, toch vind ik dat die gasten rap aangebrand zijn...
dat hoor ik van veel mensen in mijn omgeving...
die gasten kunen tegen niets en voelen zich heel rap gekwetst en beledigd...
zelfs zitten de moslims (de heel moslimpoltieke wereld) te zeggen haah die westerse schoothondjes doen maar wat wij zeggen en nu zouden ze ons ook dictereren wat wij mogen doen aan cartoons?
no way!
als jesus of de paus of de koning in een cartoon wordt gezet of fabiola of verhofstadt of andere iconen vergelijkbaar met religieuze symbolen: dat moet kunnen.

ik hoop dat de westerse wereld niet buigt voor die driftkoppen

Gepost door: lord cms | 04-02-06

je hebt gelijk als je zegt dat ze te overreageren, dat geef ik grif toe, maar als er in humo lezersbrieven verschijnen omdat een fitnessfirma "fictieve doodsbrieven" verstuurd (en dat heel erg kwetsend kan overkomen) is iedereen het daarmee eens. Ik begrijp dat het kwetsend kan zijn als iets waarin je zo erg geloofd bespot wordt. Ik denk trouwens niet dat Fabiola of Verhofstadt qua "icoon-zijn"nog maar in de buurt komen van de profeet. En daarbij: vandaag in De Morgen: in Sluis (Nederland) heeft men bij een aankondiging van een stripfestival ook een cartoon over de paus moeten weghalen omdat veel mensen er aanstoot aan namen. Dus, ik zou het niet te gauw op "die gasten" steken.

Gepost door: tramp | 04-02-06

hmmm ja, idd, cms, je hebt gelijk... Die gasten zijn heel rap in hun gat gebeten... Maar ik vind dat er met geloof niet gespot wordt. Dat is een stuk van die mensen hun leven. Ik denk dat je wat zou zien, moesten opeens de islamieten beginnen spotten met Jezus!Denk maar terug aan gans die hetse die er geweest is rond dat toneelstuk, met de affiche met de madonna met de blote borst.Sorry, maar aan de fundamenten van een religie mag niet geraakt worden, en ik vind dat onze westerse wereld een stuk in de fout is gegaan...Nu heb ik wel het donkerbruine vermoeden dat men zoiets tekent omdat men weet dat ze zo gemakkelijk op hun paard te krijgen zijn... Dan vind ik het eigenlijk wel grappig :)

Gepost door: Anne | 04-02-06

ze kunnen er nog steeds niet om lachen... ik vrees dus dat het nog niet echt op zijn einde loopt...
Afwachten hoe dit afloopt...

Gepost door: MJ | 04-02-06

De commentaren zijn gesloten.